Uzun vade yatırım gerçekten kazandırır mı ? Yapılan araştırmalar ne diyor ?

 Tekrar Merhabalar 👋 


" Bugünlerde herkes finansal özgürlüğe ulaşmanın öneminden bahsediyor fakat en kısa sürede de bu hedefe ulaşmayı umuyor. O halde madem bu kadar hayati öneme sahip bir şey nasıl bu kadar kolay olabilir ? Ayrıca sadece siz değil sizden sonrakilerinde finansal özgürlüğü söz konusuysa. "


Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta hesabımdan böyle bir paylaşım yapmıştım. Bu konu üzerine bir şeyler karalamak istedim :) Gördüğüm kadarıyla özellikle son zamanlarda finansal özgürlük kavramı hiç olmadığı kadar popüler hale gelmeye başladı. Bunun temel nedenlerinden biri, küresel ölçekte yaşadığımız pandemi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan küresel resesyon olabilir. Kısacası hayat koşullarının zorlaşması ve insanların ek gelir arayışına girmesi, bana göre bu eğilimi daha da artırmakta.




Aslında insanların bu konuda bilinçlenmesi ve yatırıma yönelmesi oldukça güzel. Fakat gördüğüm kadarıyla süre konusunda tereddütler mevcut. Birçok insan sadece birkaç sene içerisinde finansal özgürlüğe ulaşmak istiyor. Hatta çevremde maalesef bu süreyi kısaltabilmek adına ciddi risk alanlarda mevcut. Geçen gün bir arkadaşımın kredi çekip hisse senetleri aldığını dahi duydum. Hemde aldığı hisse son birkaç ayda en az 10 kat gitmiş ve adını hiç duymadığım bir şirkete aitti. Peki bu şirkete ait faaliyet raporlarını okuyup okumadığını sorduğumda sadece grafiklerden hesaplar yaptığını söyledi. Yani özetlemem gerekirse bu kişi senelerce aylık düzenli alım yapmak yerine sabredemeyip kısa sürede zengin olma peşine düşenler kervanına katılmış. 


Peki uzun vade yatırım gerçekten kazandırır mı? Bu konuda yapılan çalışmalar ne diyor? 


İsterseniz hemen bir tanesini inceleyerek başlayalım;


 2020 yılında Review of Financial Economics dergisinde yayınlanan bir makale, S&P 500 endeksindeki satın al ve tut (buy&hold) stratejisine karşı 4100'den fazla farklı yatırım stratejisinin daha iyi getiriler sağlayıp sağlamadığını inceledi. Bu stratejiler arasında mevsimsel etkiler, teknik göstergeler ve temel faktörlere dayalı olanlar yer aldı.




Hemen sizlere sonuçlardan bahsedeyim. Sonuçlara göre, en iyi performansı hareketli ortalama stratejileri elde etti. Bu stratejiler, risk düzeltilmiş getirilerde diğerlerine göre daha iyi bir performans gösterdi. Yani, hareketli ortalama stratejileri daha başarılı oldu. Peki başarı oranı neydi ve ne kadar başarılı oldu isterseniz hemen grafikler üzerinden inceleyelim:




Yukarıdaki grafik, 1 Ocak 2000'de 100 dolarlık yatırımın farklı stratejilerle 2014 yılında hangi seviyeye ulaştığını göstermektedir. Örneğin grafikte görülen MA2-12, 2 günlük hareketli ortalama ile 12 günlük hareketli ortalamanın kesişimlerine dayalı bir yatırım stratejisidir. Bu strateji, hisse senedi fiyatlarındaki kısa vadeli dalgalanmaları yakalamayı amaçlar. Grafiklerden de görüldüğü üzere piyasa krizlerini kapsayan 14 senelik dönemde buy&hold stratejisine karşın hareketli ortalama stratejileri epey üstün başarı göstermiş ve yaklaşık 2 kat daha fazla kazandırmış.. 

İyi hoş güzel anlatıyorsun da bu sadece 14 senelik bir zaman dilimini kapsıyor, Peki daha uzun sürelerde ne olmuş dediğinizi duyar gibiyim :) Hemen birde ona bakalım:




Bu grafikte de, 1966 Ocak'tan 2014'e kadar olan dönem incelenmiş. Buy&Hold stratejisi diğer başarılı stratejilere karşı hala kaybediyor, ancak kayıp miktarı artık sadece %5-10 civarında (hatta bazı seneler kayıp yok). 

O halde sonuç olarak yaptığım çıkarımlar şu şekilde;

  • 10-15 sene yatırım sanılanın aksine kısa bir süre olabilir.
  • Uzun vadeli yatırımlar, neredeyse tüm diğer stratejilerden daha iyi performans göstermese bile, yakın sonuçlar elde edebilir.
  • Bazı kısa vadeli stratejiler geçici olarak üstün olsa da, bunun sadece o döneme özgü olabileceği unutulmamalıdır. Farklı dönemlerde sonuçlar değişebilir.
  • Buy&Hold stratejisi diğer stratejileri uygulamaya göre oldukça rahat ve stressiz :)
  • Buy&Hold stratejisi her halükarda uzun zaman diliminde kazanmanın garanti olduğu bir yöntem gibi görünüyor.
Sonuç olarak, al-tut stratejisi ve bu alımların aylık düzenliliği uzun vadede yüksek getiriler sağlayabilir. Bununla birlikte, risk seviyesi de oldukça düşük görünmektedir. Yazdıklarım kesinlikle bir tavsiye değildir ve kendime ait geleceğe yönelik notlar içermektedir. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Diğer yazılarda tekrar görüşmek üzere... 😊🙋‍♂️